Google Website Translator Gadget

Leta i den här bloggen

lördag 12 maj 2012

Skällande hund

Att hundar skäller är vanligt. Stress leder till att hundar skäller. Här följer några tips om vad du bör tänka på

Stress leder till mer skällande

Rent allmänt om överdrivet skällande kan man säga att det ofta är knutet till en förhöjd stressnivå hos hunden. Och stressen i sin tur kan komma av såväl under- som överstimulering. Sedan finns det förstås mer normalt skällande i situationer där hunden tillfälligt blir upprörd, glad, rädd, arg etc. När det gäller en ung valp kan stress komma av att det händer för mycket i omgivningen, mer än han klarar av i sin nuvarande utvecklingsfas. Att vara med på mattes eller husses jobb är ju t ex i sig suveränt, hunden slipper vara ensam hemma. Det man behöver se upp med att är att hunden verkligen kan koppla av där den finns i arbetsrummet. En valp behöver sova större delen av dygnet, och själv kunna kontrollera sitt sömnbehov - kunna somna när och var som helst och få vara ifred. Många hundar behöver mycket passivitetsträning i olika miljöer, hjälp att så att säga hitta av- och påknappen.

Som många själva upptäckt är det lönlöst att försöka få stopp på en stressad valp när han väl satt igång att skälla. För att kunna stoppa skällandet gäller det att göra det direkt då hunden börjar och då behövs ett "brytkommando". Träna därför t ex in NEJ i ett helt neutralt sammanhang i lugn och ro. Det ska betyda ungefär "ta kontakt med mig" och när ni får kontakt, ger ni er valp möjlighet till ett alternativt beteende. För att få stopp på skällandet gäller det sedan att vara uppmärksam och stoppa honom med ert nej redan när han tar sats för att börja skälla. De gånger ni lyckas med det och han kommer av sig och tar kontakt, belöna och beröm men utan att göra honom upprörd igen. Hundar skäller av många orsaker, och ofta har de snabbt lärt sig att skäller man så får man sin ägares fulla uppmärksamhet. För oss hundägare gäller det alltså att bryta denna olyckliga händelsekedja.

Vi instruktörer lär vanligtvis ut att bästa sättet att få stopp på oönskade beteenden är att ignorera det, inte ge det uppmärksamhet som uppfattas av hunden som ren uppmuntran att fortsätta. När det gäller skällande, är det lite annorlunda. Det räcker inte att ignorera alltid. Att skälla och gnälla är på något sätt självförstärkande, och för att komma tillrätta med problemet krävs att vi sätter oss ner och funderar på vad vi kan ändra i förutsättningarna runt omkring hunden. Ofta, ofta handlar det om att reducera stressmomenten i hundens liv. Sedan är det också ofta så att när man börjar åtgärda stressfaktorer runt omkring sin hund för att minska stressen, kan det under en övergångsperiod blir så att stressen verkar öka. Men det är temporärt, så håll ut!

Ras: Schipperke

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar