Google Website Translator Gadget

Leta i den här bloggen

onsdag 9 maj 2012

Gå i valpkurs

Alla hundar mår bra av att lära sig lite vardagslydnad och få veta vem som är ledare i flocken. Och hundägandet blir mycket trevligare med en lydig hund!

Låt valpen sitta ner och vänta innan den
får sin mat – varje gång den ska äta!

Ras: Boxer

De flesta brukshundklubbar brukar ordna valpkurser vår och höst. Dit är inte bara brukshundar välkomna, utan valpar av alla raser och storlekar. På vissa klubbar finns det en Hundungdoms-klubb som har kurser för bara ungdomar och deras hundar.
På valpkurs får hunden lära sig att uppföra sig även när det finns skojiga kompisar runt omkring som den egentligen helst vill springa och leka med! Den måste lyssna på matte eller husse och koncentrera sig på vad hon eller han vill.
Belöning

Det är jobbigt! Men valpar är otroligt läraktiga och fattar snabbt att om de lyder och gör som de är tillsagda så får de snart en belöning, kanske en godisbit eller en lekstund med en kul hundleksak.
Att komma när den blir kallad, att sitta ner och att ligga är grunderna i lydnadsträningen. Valpen ska också kunna gå fint i koppel utan att streta och dra. Den största vinsten med att gå kurs med hunden medan den är valp är nog att den lär sig att ta kontakt med sin ägare och att vänta på att få veta vad matte eller husse vill. Det har man stor nytta av längre fram i hundens liv!
Ras: Collie

Träna hemma

Hemma finns det också några enkla saker man kan göra för att lära hunden att ha koll på vad flockens ledare vill. Låt valpen sitta ner och vänta innan den får klartecken att börja äta. Låt den vänta på sin tur innan den får gå in och ut genom ytterdörren. Likaså ska den vänta innan den får hoppa in i och ut ur bilen. Om sådana saker blir vardagsrutin så blir livet med hunden lättare och mycket trevligare, både för hunden själv (den tycker om att ha en ledare att se upp till) och för dig som har hunden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar