Google Website Translator Gadget

Leta i den här bloggen

lördag 21 april 2012

10 lekar som valpen älskar!

1. Mysbrottas! Det här går ut på att man gosar och nyper lite varligt i varandra. Valpen "sugbiter" på ens finger och själv smeker man mer än man busar. 
2. Fotbollen!  Uppskattas av många hundar. Bollen är stor och påtaglig. Och så länge den är hel ger det ett härligt motstånd genom att hela tiden glida iväg och inte låta sig infångas. Med andra ord blir det svårt för valpen att lägga rabarber på bollen och du kan lätt komma emellan och sparka iväg bollen då och då.
Ras: Affenpinscher!
3. Leksaksgömma! Håll fast valpen och kasta sedan iväg en mjuk leksak so inte låter så mycket in genom en dörröppning så att den landar bakom en fåtölj. Valpen får inte se var den hamnar. Låt den sedan på egen hand få leta efter leksaken. Hjälp inte till i första taget. Först om valpen ser ut att ge upp och göra något helt annat kan du ge den lite ledtrådar genom att gå i den riktningen som leksaken hamnade. 
4. Hitta godiset! Be någon att hålla fast valpen under tiden som du lägger ut flera godisbitar. Lägg dom både på golvet eller marken och en bit upp så att valpen måste ställa sig på bakbenen för att kunna nå godiset. Den här leken fungerar lika bra inne som ute.
5. Skrammelövning! Visa valpen att du lägger godis i en bunke och lägg sedan några skramlande skedar, eller något annat som låter, över godiset. Säg varsågod och låt valpen få puffa undan det som skramlar så att den når godisbitarna. 
Ras: Finsk spets!
6, Brottning! Lek med valpen som om du vore en vuxen hund och köra riktig brottningsmatch. Lägg dig på golvet och låt den få kravla upp på dig, det är bara att vända sig så ramlar den ner igen. Nyp valpen retfullt i skinnet och var beredd på att den nyper tillbaka. Den här leken kan snabbt få en energisk valp att gå upp i varv eller böja bit allt för hårt. Skulle det bli så kan du ju tricket: det är bara att resa sig upp och gå!
7. Korvspår! Gå 10 eller 20 meter rakt fram över gräsmattan och lägg ner en liten korvbit i varje fotavtryck du gör. Har du vinden i ansiktet kommer valpen känna lukten av nästa godbit. Har du vinden i ryggen får hunden jobba mer. Sätt ner valpen framför den första korvbiten och gör den uppmärksam på att den finns där. Kanske hjälper du till med korvbit nummer två också men låt sedan valpen själv få upptäcka vitsen med att följa spåret. Bara om den kommer av sig och börjar med något helt annat ska du hjälpa den att hitta nästa godbit. Ju mer du hjälper till desto längre tid tar det för valpen att förstå vad det hela går ut på. 
Ras: Bichon frisé
8.Kurra gömma! En person håller fast valpen under tiden som du gömmer dig. Busa med valpen när du blir hittad eller ge den några godisbitar. Sedan är det din tur att hålla i valpen när den andra personen går och gömmer sig. I den här leken kan du välja att sitta helt tyst och låta valpen få leta, eller hjälpa till genom att ropa valpens namn. Då blir det förstås lättare för den att hitta dig samtidigt som ni befäster kom inkallningsord. Leken kan ni göra både inne och ute.


9. Drakamp! Dra i en handduk eller i en snörboll över golver i riktning ifrån valpen. Låt den få jaga och greppa föremålet och dra sedan åt vars ett håll. "Tappa" det ibland, kasta iväg den andra gången. kommer valpen tillbaka och vill ha mer drakamp leker du vidare. Om inte går du iväg och gör saker på egen hand. Sedan brukar valpen komma på att om den självmant kommer tillbaka fortsätter leken och i annat fall tar det slut. 
Ras: Beagle!
10. Fånga råttan! Knyt fast ett snöre i en pinne, så att det blir som ett metspö. I andra änden av snöret knyter du fast en leksak. Dra och knyck i pinnen så att leksaken studsar mot golvet och drar sig bort från valpen. Låt den försöka fånga leksaken. När valpen lyckas har ni drakamp om den!
OBS: Undvik lekar som går ut på att jaga valpen. Lekar du tar fatt ena sekunden och försöker fånga in en valp som lyckats sno något farligt i nästa, är det helt omöjligt för den att förstå när du busar och när du mena allvar.

Ras: Chihuahua valp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar