Google Website Translator Gadget

Leta i den här bloggen

lördag 21 april 2012

7 byggklossar till en nära relation!

1. LÄR DIG VALPENS SPRÅK OCH LEK! Leken är i första hand rolig för dig och valpen. Den stärker bandet mellan er. Men samtidigt är leken en skola. Det är genom den valpen lär sig sina signaler. Leken hjälper er också att förstå varandras språk. Gör du roliga saker med valpen ser den på dig som en ännu större resurs. Det första dagarna är leken nästan alltid enkel. Ofta är det mer kel och mys än lek. Men ganska snart blir det brottning, jakter och lite kamp mellan er om gamla strumpor eller repstumpar. Glöm inte att också en liten valp har en näsa. Väldigt enkla spår eller sökuppgifter, efter till exempel minigodisbit-är kanonkul. Men du ska prata noga med uppfödaren om vilka lekar som kan passa dåligt för juste den ras du valt. Att köra för tuffa kamplekar med en rottweiler är mindre bra.
Ras: Shih tzu!
2. GE FLOCKKÄNSLA MED NÄRHET! Många valpar vill känna närhet värmen från din kropp, känslan att höra ihop med en flock, ge trygghet. Relationen mellan er blir starkare ju mer ni känner varandra fysiskt.
Ras:  Dansk svensk gårdshund
3. VÄRNA OM VILAN! Valpen behöver vila och sova mycket. Där då allt valpen lär sig, både fysiskt och mentalt, ska smältas och bearbetas. Låt den vila när den vill. Kasta dig inte över en djupt sovande valp. Om du längtar efter när det den ska vakna kan du sätta dig på golvet en bit bort och prata lite mjukt. Låt den vakna i egen takt. Att få vara ifred när man behöver ger också trygghet.
Ras: Golden retriver
4. SÄTT UPP TYDLIGA REGLER! Bäst är om du redan innan valpen kommer har bestämt dig för några få, enkla regler. Vilka avgör du själv. Kanske ska valpen vänta innanför tröskeln innan ni går ut? Kanske får valpen inte vara i finrummet?  Håll fast vid de få reglerna du har satt upp. Är du tydlig, men alltid snäll med mjuka händer, så blir de reglerna naturliga för valpen. Vela inte fram och tillbaka. Konsekvens är ett tråkigt ord, men i valpens värld är tydlighet mycket värd.
Ras: Chow chow
5. LÅT GÄSTENA VÄNTA! Vänta minst en vecka innan släckt, vänner, granar och halva fotbollslaget får komma hem och se sötnosen. Ge valpen tid att vänja sig vid den nya miljön och framför allt vid att världens bästa människa är du.
Ras: Mops
6. VISA ATT DEN BÄSTA BELÖNINGEN ÄR DU! Godis är kanon när du ska lära valpen nya saker och enkla tricks, som till exempel "sitt". Men använd inte mat som beröm och belöning för mycket. Bjud på dig själv istället, kela och lek. Valpen ska lära sig att den bästa belöningen är din glädje. Dessutom riskerar du att ge valpen för mycket mat om den får 50 minimellanmål ovanpå den vanliga mängden mat.
Ras:  Rottweiler
7. SATSA PÅ INKALLNING! Att få valpen att komma när du ropar är egentligen det allra viktigaste. Både när det gäller samspelet mellan er och ur säkerhetssynpunkt. Bestäm dig för en signal, kanske väljer  du ett ord eller en visselpipa. När valpen är på väg mot dig, när du ser att den har siktet inställt på att komma, då ger du signalen. Aldrig annars. Din inkallning ska alltid fungera, ända från början. På så sätt nöts det inte in ett beteende hos valpen. Den vänjer sig vid att alltid vara på väg mot dig när den hör signalen. Den typen av inlärning kallas habituering. Du kan också skicka signalen när du ställt ner matskålen, till exempel. Men kalla bara en gång. Tjatar du lär sig valpen att det är okej att komma på andra, trejde eller fjärde signalen.
Ras: Tax!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar