Google Website Translator Gadget

Leta i den här bloggen

fredag 20 april 2012

Från valp till vuxen hund!

Din valp månad för månad

Ras: Cavalier king charles spaniel!
Från det att din valp är liten och ny tills den är vuxen kommer den här guiden att berätta vad som händer under den här spännande uppväxt-processen. Oavsett vilken ras din hund är ifrån valp till senior, kommer du att hitta relevant information om bland annat näring, hälsa och uppfostran. Därför kan du vara säker på att du gör det bästa du kan för din valp.

Början...

Valpar är nästan helt hjälplösa precis när de är nyfödda, och de sover mest och blir matade. De får inte skiljas från sin kull nu i början, så det är inte så mycket du kan göra vid den här tidpunkten. Dock finns det viktiga saker som du bör tänka på för att vara säker på att valparna utvecklar sig ordentligt.
Bland annat är det viktigt att du håller ett öga på att ingen av valparna uppför sig illa, och att alla valparna får mat.

Vad ska din valp dricka och äta när den inte dricker mjölk ?
Ras: Labrador retriver.!
Normalt är valparna kvar hos sin mamma nu, men du kanske redan har fått hem din valp. Valpen har börjat gå och ska nu lugnt och stillsamt avvänjas från att dia. Din första uppgift kan mycket väl bli att underlätta valpens övergång från mjölk till valpfoder. Du kan även börja leka försiktigt med din valp. Det är bra om du under den är tiden även observerar din valp och är uppmärksam på olika hyss som inte är så charmerande hos en vuxen hund.

Få valpen känna sig hämma!
Nu är det dags att välkomna din valp till dess nya hem. Nu måste den lära sig alla regler för hur den ska uppföra sig. Du måste lära dig om vaccinationer, hur du ska göra ditt hem valpsäkert - se till att ta bort saker som kan vara farliga för den och lär din valp att uppföra sig ordentligt i hemmet.

Gör valpen glad resten av livet!
Ras: Beagle valp!
Väldigt många hundar över tre år har tandköttsinflammation. Och när tandköttsinflammationen går in i hundens blodomlopp kan det orsaka infektion i njurarna, levern eller hjärtklaffarna. De här problemen är både svåra och dyra att behandla, dessutom kan de vara mycket smärtsamma för din hund och till och med dödliga. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på din valps tandhygien, så snart deras första tänder ramlar ut. När valpen har fått sin sista vaccination är det snart dags att låta den träffa andra hundar. Det är nu du ska träna din valp så att den uppför sig så bra som möjligt. En viktig del i det här är att se till att valpen träffar så många olika människor som möjligt, och se till att den uppför sig ordentligt – det vill säga inte blir aggressiv eller rädd.
Det är inte säkert för din valp att umgås med andra hundar förrän den fått sin sista vaccination. Men det är okej – det finns många andra saker ni kan göra. Exempelvis kan du lära den att njuta av att få sina tänder rengjorda.


Du är din huns läromästare!
Ras: Collie
Efterhand kommer din söta lilla valp att komma in i puberteten. Eller så kallat spökåldern. Som t
ur är vet den redan nu hur den ska uppföra sig inomhus och utomhus. Men som tonåring är puberteten tiden då de flesta hundar testar sin rangordning inför sina ägare: är det hunden som bestämmer eller är det du? Det är bättre att vara förberedd på det här, då det avgör i vilken grad valpen kommer att lyda dig när den blir vuxen.

Du kommer säkert att råka ut för att din valp verkar har glömt all sin träning som du har lärt den. Det har den inte, så det är viktigt att du vet vad du ska göra. Dessutom är det dags att besluta om din hund ska kastreras – särskilt om det är en hanhund.


Så klarar valpen sina första möten!
När din valp kommer ut och möter andra hundar kommer du på allvar kunna se fördelen med träningen. Du kommer att ha en väluppfostrad, lydig och tillitsfull hund som interagerar med andra människor och djur. Dock är det vissa saker du bör tänka på, särskilt med tanke på hundens hälsa.

Oavsett hur bra du har tränat din valp, behöver den hjälp för att "socialisera" på rätt sätt. Tänk även på att valpen nu är i kontakt med andra hundar, och den kan få loppor och andra allvarligare hundsjukdomar. Även om din valp efterhand verkar mer och mer vuxen, är den fortfarande en valp/junior och behöver rätt näring för att få den energi igen, som den gjorde av med på att leka med alla sina nya vänner.

Ras: Grand danois och Jack russel!

Fortsätt träna med din valp
När din valp har blivit drygt ett halvår gammal är den nästan vuxen. Det är inte ovanligt för valpar i den här fasen att motsätta sin träning. Ibland kan det verka som om utvecklingen går tillbaka för valpen, men få inte panik för det. Din valp har ju redan tränats och det här betyder bara att den kräver lite extra ansträngning för att ta bort det beteendet som du inte tycker om.

Ras: Golden retriver valp!
Allt eftersom du lär känna din valp bättre och bättre, kommer du kunna upptäcka hälsoproblem som inte är så synliga, exempelvis stress. Du upptäcker kanske att din valp inte längre bryr sig om sitt normala foder. Det betyder inte nödvändigtvis att den är sjuk.

Från valp till vuxen hund!
Om träningen går bra kommer du få en hund – eller en valp eftersom vissa raser är valpar upp till 24 månader – som du kan ta med var du vill utan att behöva tänka på om den uppför sig ordentligt. Du ska dock vara uppmärksam på vissa saker som du med fördel kan avsluta och därefter förbereda dig inför framtiden.

Du måste kanske arbeta mer med vissa problem i din valps beteende och utvärdera hur bra träningen har gått. Om du tillhör den lyckliga skaran som slipper hälsoproblem med din hund, vet du kanske inte hur du ska hantera dem om de dyker upp. Du måste hålla ett öga på din hunds näringsmässiga behov när den går från valp till vuxen, hur lång tid det här tar beror på rasen. Vanligtvis sker det mellan 6-24 månader.

Ras: Jack russel!
Ras: Papillon





Ras: Golden Retriever
Ras: Rottwailer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar