Google Website Translator Gadget

Leta i den här bloggen

lördag 14 april 2012

Gör ditt eget godis till vännen!

Det finns många olika sorters hundgodis att köpa, men ibland kan det vara roligt att göra sitt eget. Dessutom vet du vad godiset innehåller om du gör det själv. Mycket av det färdigköpta hundgodiset innehåller tyvärr en hel del socker, vilket är helt onödigt att ge hunden. 
Här kommer 7 recept på hemmagjort hundgodis och ett tips på annat köpt hundgodis!

1. Torkad blodpudding! 
Brukar vara uppskattat, men tänk på att blodpudding innehåller socker! I vissa affärer säljs numera en mindre sötad variant.
Gör såhär
*Sätt ugnen på 125° C.
*Skär blodpuddingen i lagom stora bitar.
*Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
*Torka bitarna i ugnen, ca 2 timmar. Torktiden varierar beroende på bitarnas storlek.
När de nästan torkat, stäng av ugnsvärmen och låt dem stå över natten. Låt ugnsluckan stå på glänt för att vädra ut ev. fukt.

2. Torkad blodpudding i micron!  
 Blodpudding går utmärkt att torka i mikron!
Gör såhär
Skär blodpuddingen i skivor och lägg dem på hushållspapper.
Tillaga i mikron, ca 4 minuter och skär sedan i lagom stora bitar. 

3. Torkad lever!
Lever torkas på samma sätt som blodpudding.
Gör såhär

Den kan ev. kokas ett par minuter först, vilket gör den mer lätthanterlig och så flyter den inte ut lika lätt. Jag har också lagt in hela levern (okokt) på en långpanna i 125° C i ca 2 timmar. Därefter plockar jag ut den och skär den i lagom tjocka skivor, som jag sedan fortsätter att torka. Sedan skär jag dem i små bitar. Då blir de lite mjuka men ändå lätthanterliga.

4. Vetefria hundkex!
Innehåll:
7-8 dl korn eller rågmjöl 
2,5 dl majsmjöl 
2,5 dl havregryn 
3,5 dl varm buljong 
0,5 dl matolja 
2 ägg 
2,5 dl riven ost 
1 tsk vitlökspulver
Gör såhär
 *Blanda havregryn och olja. Häll över den varma buljongen och låt blandningen stå och svälla i 10 minuter.
*Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Kavla ut degen till en centimeter- tjock platta på ett mjölat bakbord
*Ta ut kakor med kakmått och lägg dessa på en smord bakplåt. Grädda i 150° C ca 1 timme.
*Stäng av ugnen men låt kexen stå kvar för torkning, gärna över natten.

5. Leversnittar!
Innehåll:
300g nötlever (gärna ungnötslever) 
3 dl vatten 
ca 2 msk vatten 
ev. lite riven morot
Gör såhär
*Mixa levern i en matberedare tillsammans med vetemjöl och vatten.
*Tillsätt ev. riven morot.
*Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt och grädda i 200° C ca 15 minuter.
*Låt svalna och klipp i småbitar. Förvara i frysen

6. Inga - majs frikadeller!
Gör såhär
*Koka upp vatten i en kastrull.
*Arbeta ihop nötfärs till små bollar.
*Lägg dem i kokande vatten.
*När dom flyter upp efter någon minut är dom klara.
Eftersom det inte är något bindemedel i dem kan de bli lite smuliga. Vill du att de får en fastare konsistens, blanda i ett ägg i köttfärsen innan du kokar den.

7. Köttbenskakor!
Ingridienser:
5 dl matbrödsmjöl (fyra sädeslag) 
1/3 dl rapsolja 
1 dl mald kycklinglever eller köttfärs 
1-2 dl vatten 
Gör såhär
*Blanda alla ingredienser i en skål. Knåda degen slät eller använd matberedare.
*Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 1 cm i tjocklek.
*Ta ut kakor med kakmått, gärna i form av hundben och lägg dessa på en plåt.
*Grädda i ugn 175° C i ca 40 min tills benen har fått fin färg.
*Låt de stå på bänken och torka.

8. Ytterligare!
Vi tipsar om hundgodis som inte är hemgjort, men enkelt att använda. Köp leverpastej, kaviar eller mjukost på tub. Kläm ut en liten klick och låt hunden slicka av som belöning.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar