Google Website Translator Gadget

Leta i den här bloggen

söndag 15 april 2012

Tibetansk spaniel!

HISTORIA
Man tror inte att den tibetanska spenieln har funnits i över 3 000 år, eftersom den finns avbildad i tidig asiatisk konst. De små hundarna användes ofta som vakthundar på munkklostren och fick också hjälpa till att snurra de tibetanska munkarnas bönhjul. Rasens närmaste släkting från samma del av världen är troligen pekingesen vilket förklarar varför den tibetanska spanieln under en period kallades för pekingesespanie. Hundarna som de västerländska upptäcksresande möttes av när de kom till Tibet i slutet av 1800-talet varierade mycket mer i utseendet än rasen gör idag. Några var mindre betydligt kortare nosar och var därför mer lika pekingesen.
ARV FRÅN DÅTIDEN 
Efter så många hundra år i slutet munksällskap är den tibetanska spanieln en hund som instinktivt knyter an till de närmaste, men i gengäld har den betydligt svårare för främlingar. Den är lättlärd och pälsen behöver bara borstas då och då för att hållas i form. Hundarna behöver inte klippas och fodrar inga täta besök hos hundfrisören. Hanhundarnas päls är ofta rikligare än tikarnas.

Färg på pälsen: Alla färger och färgkombinationer är godkända för utställningssyften.

Personlighet: Allert hund som skäller för att varna när det kommer främlingar men den gläfser inte som många andra småhundar. Mycket fäst vid sin ägare! Håll ett öga på hunden bland främlingar!

Storlek: mankhöjd: ca 25 cm, Vikt: 4-7 kg

Motion: Behöver motioneras dagligen. Daglig motion hjälper hunden att komma till ro inomhus. 

Hemma: Fungerar bra i lägenhet. Finner sig väl till rätta inomhus.

Beteende: Vissa tikar löper bara en gång om året i stället för två, vilket kan göra det svårare att på en valp. Ha tålamod och var beredd på att åka utomlands för att få tag på en valp.

Pälsskötsel: Fäller riktigt under vår och höst. Borstas och kammas dagligen.

Vanliga hälsoproblem: Progressiv retinal atrofi (PRA). Levershunt (påverkar blodcirkulationen genom levern på ett ogynnsamt sätt). I övrigt en av av de friskaste småraserna. Kontrollera att föräldradjuren är testade för PRA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar