Google Website Translator Gadget

Leta i den här bloggen

torsdag 12 april 2012

ÄR du redo för hund?




  • Har du tiden? Alla hundar behöver motion och att du är social med dem. Välj ras efter vilken livsstil  du lever, men kom ihåg: det finns ingen hund som nöjer sig med att bara vara sällskap i soffan!!
  • Vad gör hunden när du jobbar? Lagen säger att en hund får lämnas ensam hemma upp till 6 timmar med det mår de flesta hundar inte bra av. Att skaffa en hund och lösa vardagspassningen genom att springa hem på lunchen och ge den en kissrunda rekomenderar jag inte! Se till att du har en mer hållbar lösning: dagis,  dagmatte eller kanske kan hunden följa med dig på jobbet?
  • Har du engagemanget? Valpen du köper idag kommer förhoppningsvis att finnas i ditt liv under 15 år framöver. Några av de vanligaste anledningarna till att hundar hamnar på blocket är att ägarna bestämmer sig för att bli föräldrar eller får nytt jobb. En hund är en familjemedlem  som inte har bett om att få hamna hos just dig. Se till att du är säker på att du kan ge hunden  det liv den förtjänar
  • Har du hundvakter? Det kommer uppstå situationer då hunden inte kan följa med eller mår bättre av att slippa. Se till att du har folk i din omgivning som du litar på, som vill hjälpa till och som hunden fått lära känna ordentligt innan den lämnas i den nya miljön.
  • Har du tänkt igenom beslutet? Om ingen i familjen haft hund förut är det en dålig idé att prova  på genom att skaffa valp. Att vara jourhem åt exempelvis Hundar Utan Hem innebär att du under en begränsad tid tar emot en hund som väntar på en ny familj. Detta är både en god gärning och en nyttig lektion i vad det innebär att faktiskt leva med hund (och hur hjärtslitande det är att lämna bort den nya vännen)
  • Vill alla i familjen ha valp? Längtar du själv starkt efter en hund men din sambo är tveksam , då kan det vara bra att fundera ett varv till. Hundar kräver engagemang och tid, det lir kanske inte hållbart i längden om sambon, maken eller övriga familjen vill leva på ett helt annat sätt.
  • Har du råd? Räkna med att lägga ut cirka 30 000 kronor under valpens första år. Tyvärr tar inte kostnaderna slut där. Försäkringar, veterinärbesök, foder, medlemskap i svenska kennelklubben och andra klubbar bidrar till att det kostar på att vara hundägare. Ett genomsnittligt hundliv ligger på 12 år och totalt kommer din hund kosta dig närmare 150 000 kronor. ?
Tänk nu efter riktigt noga, kan du verkligen ha en hund hos dig? !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar